Polydactyly


Omschrijving

Polydactyly verwijst naar extra stralen - in de hand, extra vingers of duimen. Polydactyly is een van de meest gebruikelijke variaties van het standaard groeipatroon van de hand. Er zijn verschillende vormen van polydactyly, uiteenlopend van:

• een kleine, extra knobbel aan de zijkant van de hand,

• een vinger die zich aan het einde verwijdt tot twee vingertoppen,

• een extra vinger die aan een dun draadje bungelt aan de hand,

• een hand die er normaal uitziet, behalve dat het een duim en vijf vingers heeft,

• een oneindig aantal andere variaties .

Rechterhand met extra straal en verwijde duim

Normaal gesproken, waneer een straal duplicaties heeft, is elke half daarvan enigszinds smaller dan gebruikelijk, en het is gebruikelijk dat de verbingen een hoek maken, vaak in gespiegelde zig zag richting.

[Naar het begin van de pagina...]


Oorzaak

Polydactyly treedt op in de baarmoeder als een omweg bij de ontwikkeling van een duim en vier vingers aan de hand. In de baarmoeder, begint de nieuwe hand in de vorm van een peddel, voordat deze zich afsplitst in afzonderlijke vingers. Soms zijn de vingers niet gesplitst en vormen zich zwemvliezen tussen de vingers met als resultaat: syndactyly. Soms is er juist een extra splitsing waardoor extra vingers gevormd worden: polydactyly. Syndactyly en polydactyly zijn ongeveer soortgelijke aandoeningen. Combinaties van beide zijn eveneens mogelijk.

Het ontstaan ervan is niet te wijten aan wat er prenataal gebeurt. Soms zitten deze eigenschappen in het genetisch materiaal en worden ze van generatie tot generatie overgedragen, maar vaak is er geen explicatie voor de oorzaak toe te wijzen.

[Naar het begin van de pagina...]


Behandeling

De belangrijkste keuze is om te beslissen iets aan de afwijking te doen. Sommige vormen van polydactyly zijn geassocieerd met andere afwijkingen bij de geboorte ook op andere plaatsen in het lichaam. Het is daarom belangrijk dit vooraf goed te evalueren.

Operaties voor polydactyly kunnen het beste gedaan worden in de eerste paar levensjaren zodat het uiterlijk, gevoel en functioneren van de gecorrigeerde hand, het meest natuurlijk verloopt. Een fysiotherapeut kan een goede bijdrage leveren zowel voor als na deze operatie, op maat gemaakt voor het individuele probleem en het temperament van het kind, maar sommige kinderen hebben geen therapie nodig en herstellen zelf van een dergelijke operatie.

Linkervoet met een extra straal (2e grote teen)

De belangrijkste behandeling van polydactyly is een chirurgische ingreep om de extra delen te verwijderen en, nog belangrijker, de geassocieerde problemen te corrigeren voor hetgeen overblijft. Soms is dit een behoorlijk gecompliceerde ingreep, omdat er vele variaties kunnen voorkomen in de structuren van de stralen die behouden worden - gedraaide botten, kromme gewrichten, ontbrekende of extra pezen, zenuwen, en bloedvaten. Afwijkingen in de vingers die behouden worden na de ingreep kunnen meer opvallen dan ervoor, maar met preciese planning, zal een gespecialiseerd, plastisch chirurg hierop anticiperen en tijdens eventuele vervolgingrepen te corrigeren.

Na de chirurgische ingreep is het gebruikelijk om de hand voor enkele weken, of zelfs maanden in een verband te houden, afhankelijk van de operatie. Chirurgie bij kinderen moet vaak worden gecorrigeerd met "touch up" operaties zodra het kind ouder is. Het doel van de operatie is het verbeteren van het uiterlijk van de hand en het voorkomen van progressieve vervorming in de ontwikkeling wanneer het kind verder groeit. Chirurgie is voornamelijk succesvol in deze beide gebieden, vooral het corrigeren van het uiterlijk en het sociale stigma van congenialiteit. In veel gevallen, resulteert de operatie in een sterke verbetering, maar niet geheel perfect uiterlijk, in enkele situatie is een geheel normaal herstel niet te verwachten.

Gelukkig, behalve als er iets bijzonders aan de hand in het oog springt (zoals een extra vinger of duim), ziet men het uiterlijk van de hand niet eens, maar alleen de manier waarop de persoon deze gebruikt. Het verbergen van de hand trekt juist de aandacht. Als de hand in een natuurlijke, niet zelfbewuste manier wordt gebruikt, zullen kleine details, zoals een brede of juist smalle duim onopgemerkt blijven.

Polydactyly vormt meestal geen gezondheisrisico. Chirurgische behandeling is voornamelijk gericht op een bevredigende uitkomst, waarbij het kind in de eerste levensjaren de meeste mogelijkheden heeft om zich aan te passen en de mogelijkheden te ontdekken na de verandering van de hand. Doorgaans is men minder tevreden over de resultaten van een chirurgische ingreep van polydactyly als deze is uitgesteld tot na de eerste kinderjaren.

[back to the top of the page...]
Bron:[http://www.eatonhand.com]