Syndactyly


Omschrijving

Syndactyly verwijst naar samenvoegingen of "zwemvliezen" van de stralen - in de hand, meestal als verwijzing van aaneengrenzende vingers die aan elkaar zijn gegroeid. Syndactyly is een van de meest voorkomende afwijkingen in het fundamentele groeipatroon van de handen.

Er zijn verschillende vormen van syndactyly:

Rechterhand met volledige syndactyly

• Wanneer de vingers volledig aaneen gegroeid zijn, dit heet "complete" syndactyly.

• Wanneer de verbinding alleen gedeeltelijk met de zijkant van de vingers is vergroeid, dit wordt "incomplete" syndactyly genoemd.

• Als alleen de huid tussen de vingers is verbonden noemt men het "simple" syndactyly (terwijl dat het eigenlijk niet is).

• Als de botten met elkaar vergroeid zijn, heet het "complex" syndactyly.

[back to the top of the page...]


Oorzaak

Syndactyly treedt op in de baarmoeder als een omweg bij de ontwikkeling van een duim en vier vingers aan de hand. In de baarmoeder, begint de nieuwe hand in de vorm van een peddel, voordat deze zich afsplitst in afzonderlijke vingers. Soms zijn de vingers niet gesplitst en vormen zich zwemvliezen tussen de vingers met als resultaat: syndactyly. Soms is er juist een extra splitsing waardoor extra vingers gevormd worden: polydactyly.

Syndactyly en polydactyly zijn soortgelijke afwijkingen. Combinaties van beide komen ook voor - gevliesde, extra vingers. Het ontstaan ervan is niet te wijten aan wat er prenataal gebeurt. Soms zitten deze eigenschappen in het genetisch materiaal en worden ze van generatie tot generatie overgedragen, maar vaak is er geen explicatie voor de oorzaak toe te wijzen.

[Naar het begin van de pagina...]


Behandeling

De belangrijkste keuze is om te beslissen iets aan de afwijking te doen . Sommige vormen van syndactyly zijn geassocieerd met andere afwijkingen bij de geboorte ook op andere plaatsen in het lichaam. Het is daarom belangrijk dit vooraf goed te evalueren. Operaties voor polydactyly kunnen het beste gedaan worden in de eerste paar levensjaren zodat het uiterlijk, gevoel en functioneren van de gecorrigeerde hand, het meest natuurlijk verloopt.

Een fysiotherapeut kan een goede bijdrage leveren zowel voor als na deze operatie, op maat gemaakt voor het individuele probleem en het temperament van het kind. Als na de ingreep de vingers gescheiden zijn, kan de therapeut voorzien in een siliconen spanbeen, deze wordt tijdens het slapen tussen de vingers gedragen om de ruimte tussen de vingers tijdens het herstel te handhaven. De belangrijkste behandeling van syndactyly is een chirurgische ingreep om de vingers los te maken en, nog belangrijker, om meer huid te creeren omdat er vaak niet voldoende is om rond de twee nieuwe, complete vingers te planteren.

Syndactyly van duim en vinger met daartussen zichtbaar huid

Er zijn zeer veel manieren om deze ingreep uit te voeren, en het plan van de operatie is afhankelijk van zowel karakteristieken van de hand als de ervaring van de plastisch chirurg. Er is niet een juiste manier om de operatie uit te voeren. Meestal worden er zig zag sneden gemaakt die van voor naar achteren de vingers kruisen. Dit zodat de littekens de verdere groei van de vingers niet zal belemmeren.

Meestal wordt de huid verplaatst van een ander deel van het lichaam, als een huid transplantatie. Een enkele keer wordt er een extra huid flapje gebruikt om de vinger van een extra dikke laag te voorzien. Soms is dit een behoorlijk gecompliceerde ingreep, omdat er vele variaties kunnen voorkomen in de structuren van de stralen die behouden worden - gedraaide botten, kromme gewrichten, ontbrekende of extra pezen, zenuwen, en bloedvaten. Afwijkingen in de vingers die behouden worden na de ingreep kunnen meer opvallen dan ervoor, maar met preciese planning, zal een gespecialiseerd, plastisch chirurg hierop anticiperen en tijdens eventuele vervolgingrepen te corrigeren.

Na de chirurgische ingreep is het gebruikelijk om de hand voor enkele weken, of zelfs maanden in een verband te houden, afhankelijk van de operatie. Chirurgie bij kinderen moet vaak worden gecorrigeerd met "touch up" operaties zodra het kind ouder is. Het doel van de operatie is het verbeteren van het uiterlijk van de hand en het voorkomen van progressieve vervorming in de ontwikkeling wanneer het kind verder groeit. Chirurgie is voornamelijk succesvol in deze beide gebieden, vooral het corrigeren van het uiterlijk en het sociale stigma van congenialiteit. In veel gevallen, resulteert de operatie in een sterke verbetering, maar niet geheel perfect uiterlijk, in enkele situatie is een geheel normaal herstel niet te verwachten.

Gelukkig, behalve als er iets bijzonders aan de hand in het oog springt, ziet men het uiterlijk van de hand niet eens, maar alleen de manier waarop de persoon deze gebruikt. Het verbergen van de hand trekt juist de aandacht. Als de hand in een natuurlijke, niet zelfbewuste manier wordt gebruikt, zullen kleine details onopgemerkt blijven.

Syndactyly vormt meestal geen gezondheisrisico. Chirurgische behandeling is voornamelijk gericht op een bevredigende uitkomst, waarbij het kind in de eerste levensjaren de meeste mogelijkheden heeft om zich aan te passen en de mogelijkheden te ontdekken na de verandering van de hand. Doorgaans is men minder tevreden over de resultaten van een chirurgische ingreep van polydactyly als deze is uitgesteld tot na de eerste kinderjaren.

[back to the top of the page...]
Bron:[http://www.eatonhand.com]